Pop, szóda, kultúra

sumblinker blogja

A Jurassic filmek

Futás és sikítás

2022. március 25. - sumblinker

27378671237_7bc88fb974_b.jpg

Kölyökként a ’90-es években három kalandfilm volt rám igazán nagy hatással: a Star Wars és az Indiana Jones mellett a Jurassic Park agyonmásolt kazettáját néztem meg a legtöbbet. A dinómánia akkor az egész országot megfertőzte és manapság úgy látom ez a láz újra erőre kapott. Nézzük hát miben is változott a kezdetek óta Spielberg dinoszauruszos szériája.

Jurassic Park (1993)

A nagy ugrás a dinó fertőzöttség medencéjébe természetesen az első film volt, amit szüleimmel néztünk meg moziban. Csak hogy értsétek: a mozi akkoriban event jelleggel bírt. Évente maximum 3-szor mentünk moziba, vagy még ritkábban. A Jurassic Parkot világszerte hype kísérte, pedig hol volt még az internet. Mégis, még a mi kis elmaradott országunkban is hatalmas visszhangja volt. Gyakorlatilag a film látványvilága olyan számba ment, mintha a néző legalábbis valódi dinoszauruszok közé került volna!

A történet mára jól ismert: egy milliárdos, John Hammond őrült tervel rukkol elő és genetikai úton életre kelti a kihalt dinoszauruszokat, majd egy eldugott kis szigeten egy parkba telepíti őket. A hivatalos megnyitó előtt unokáival három tudóst (Dr. Malcolmot, Dr. Sattlert és Dr. Grantet) valamint egy ügyvédet hív oda, hogy csekkolják minden rendben van-e. A véletleneknek és egy kapzsi alkalmazottnak hála az állatok elszabadulnak és kitör a pánik a szigeten… Mondanom sem kell, hogy imádom ezt a filmet, a top 5-ben nálam biztos helye van! Trükkjei annyira rendben vannak, hogy ma is élőnek érzékelem az őslényeket és gyermeki rácsodálkozással tudok ámulni rajtuk. A CGI és az animatronika tökéletes egyvelegét kapjuk, hála Stan Winston trükkcsapatának és a grafikusoknak. És az a zene… Ilyen egy hibátlan film! (A sztori a könyvéhez képest családbarátabbra lett faragva.)


Jurassic Park II – Az elveszett világ (1997)

A második részt egy szintén dinóbuzi barátommal néztük meg moziban. Hype-nak bőven elég volt annyi, hogy a Viva TV-n láttuk azt a három másodperces jelenetet, amiben egy T-rex eltapos egy embert. A sztori nem bonyolult: az első park katasztrófája után Hammond expedíciós csapatot toboroz Dr. Malcolm vezetésével az úgynevezett B helyszínre, ahol még mindig maradtak élő dínók csak épp szabadon. Malcolm ellenkezik, de miután megtudja, hogy barátnője Sarah Harding már a szigeten van lányával, egy tech guruval és egy fotóssal segítségére siet. Mint megtudják nem csak ők és az őshüllők vannak a helyszínen, hanem egy rejtélyes vadász csapat is. Valahogy ezt a részt kedvelem a három Park film közül a legkevésbé. Talán még azt is mondhatnám rá, hogy kicsit darkos. A sztori blőd, tele van plot hole-okkal, a kötelező gyerekszereplő is kicsit idegesítő. Azt viszont nem lehet elvenni tőle, hogy ma is baromi látványos és gyakorlatilag egy dinó pornó: sokkal több őslényt látunk, mint legutóbb, rengeteg az akció, mindenből többet kapunk – viszont így veszít is a varázsából az újdonság. A CGI is túl van használva, de még mindig korrekt a látvány és az összkép még így is fényévekkel jobb a World részeknél.


Jurassic Park III (2001)

Az ezredforduló környékén sorra jöttek az újramelegített filmes franchise-ok: Majmok bolygója, Múmia, Star Wars … A Jurassic Park sem kerülhette el a sorsát. A történetben ezúttal Dr. Grant kerül a középpontba. Munkásságát a raptorok kutatásának szenteli és nyugodt régészkedéssel tengeti napjait. Egy nap milliomos házaspár béreli fel, hogy kalauzolja el őket a B szigetre. Grant eleinte vonakodik, de egy csekknek és lelkes kollégájának hála egy kisebb csapattal neki vágnak az útnak. Azonban hamar kiderül, hogy a házaspár nem dinólesre jött, hanem elveszett fiukat, Ericet keresik. Ezt a filmet barátokkal néztem meg és nagyon sokat röhögtünk a moziban, így amolyan Jurassic Park light-ként tekintek rá ma is. Rövidebb, könnyedebb és poénosabb az előző részeknél. Persze bőven vannak benne bugyuta ötletek, mint pl. az álom jelenet, vagy a Spinosaurus gyomrában csörgő mobil, de mégis annyira szórakoztató az összkép, hogy az ember nem tud haragudni a filmre. A látvány itt is (még) teljesen rendben van: továbbra is elhiszem, hogy élő raptorokat látok és hogy a több tonnás lények között veszélyben vannak hőseink. Sokszor újranéztem.


Jurassic World (2015)

2015-ben két hatalmas filmes csalódás is ért: a hosszú évek után ismét felbukkanó Star Wars és a nevet változtató Jurassic World egyaránt pofára ejtett. A párhuzam nem véletlen, hisz ennek a filmnek is olyan a története, mintha egy óvodás írta volna: a néhai park állatait egy szupermodern létesítménybe telepítik, amolyan dinós vidámparkba, ahol az egész család eltölthet egy napot. Viszont a nézők unják már a sablon hüllőket, ezért új állatot turmixolnak össze nekik a laborban, az Indominus Rex-et, aminek szuper skilljei vannak: okos, átlátszó tud lenni (!) meg ilyesmi. A dög persze kiszabadul és újra kezdődik a káosz, mi meg két gyerek és a park két alkalmazottjának összeverődését és menekülésüket kísérhetjük végig. Nem tudom hol kezdjem a hibákat: ostoba cselekmény, irritáló gyerekszínészek, a CGI meg egyszerűen túl van használva – egyik állat sem tűnik valódinak, szinte súlytalanok minden értelemben. Végül a cuki, idomított raptorok megadják a nézőnek a kegyelemdöfést. “Mint egy nagy költségvetésű Asylum film” – írtam anno a World-ről és ezt tartom is.


Jurassic World: A bukott királyság (2018)

A címben a Park szó World-re cserélése (azaz a soft-reboot) óta már nem tudok lelkesedni a Jurassic témájú cuccokért. (A krétakori tábort is hülyeségnek tartom, de annak legalább van mentsége, hisz gyerekeknek készült.) Ahogy már ki is fejtettem anno a beszámolómban pont azt kaptam, amire vártam, egy buta látványfilmet. Sztoriját tekintve a becsődölt World nevű intézmény eseményei után járunk. A szigeten vulkán készül kitörni, ezért Owen és Claire a dínók segítségére siet, ám hiába. A túlélő fajok nagyrésze a maffia kezére kerül, akik árverést tartanak egy milliárdos kastélyában, hogy fegyverként értékesítsék az őslényeket. Elég zavaros a cselekmény, ismét van benne klónozás, remix dinó, háziraptor, miegymás. Ha az ember ki tudja kapcsolni az agyát és az előző Worlddel már megedzette a hülyeség szenzorát, akkor egyszer el lehet vele lenni és a cliffhanger is úgy ahogy érdekes. A látvány annyiból javult, hogy ismét több állat megalkotásánál használtak animatronikát és mivel főleg egy házban játszódik a film, kevésbé ugrik le a vászonról a CGI. Ha a két World mozi közül választani kéne valami agysejtpusztítót, erre szavaznék.


Amióta World néven fut a történet, cameók ide vagy oda, nem tudom maradéktalanul élvezni ezeket a filmeket. De ez most nem a szokásos boomer duma, mert ha pár jelenetet/ hülyeséget kigyomlálnának az eddigi két filmből, egész élvezhetőek (és főleg hiánypótlóak!) lennének ezek a darabok is, mint mondjuk a harmadik Jurassic Park. Nincs azzal baj, ha valami felvállaltan ZS! Remélem a harmadik filmnél minimalizálják a gyerekes ötleteket és kevésbé veszik komolyan magukat. Reménykedjünk, ez a trailer például egészen biztató:

Aki kíváncsi korábbi posztjaimra, itt nézzen körül:

https://sumblinkdotorg.wordpress.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://sumblinker.blog.hu/api/trackback/id/tr7617789056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása